Magu – haisev hõrgutis

Veis, lammas ja kodukits, lisaks põder, metskits ja hirv – kõik nad on rohusööjad ja neid kõiki võib Eestis kohata. Osa koertest ootavad nendega kohtumist rohkem, teised ei taha neid üldse näha, aga suurele enamusele koertest pakuvad huvi nende väljaheited. Kas tead, miks väga paljud koerad rohusööjate väljaheidetega maiustada ihkavad?

Loogiliselt saame järeldada, et selles on midagi, mida nad väärtustavad ja mida nende organism peab endale vajalikuks ning mis kuidagi nende heaolu parandab. Võtame näiteks veise ja vaatame korra tema seedeelundkonda, milles on domineerival kohal suur mitmeosaline magu ja sellele järgnev võrldemisi lühike soolestik. Võrdluspildina on veise ja inimese seedeelundkond selline:

3-magu
6-soolestik
11-jämesool

Eelnevast lähtuvalt saab järeldada, et veise väljaheide on väga sarnane sellele, mis maost edasi liikuma hakkab ning sisaldab palju sealse mikrofloora elemente, mida koera organism vajab, et jätkusuutlikult toimida. Hea näide metsikust loodusest: kui kiskja murrab saaklooma, siis millist osa ta esimesena sööma hakkab? Tavaliselt ikka sisikonda ja sealne suurim osa on magu.

Seega, koer huvitub rohusööja väljaheitest, sest tema organism vajab selle rohusööja maos olevaid mikrofloora elemente. Nüüd on Sinu valik, kas pakkuda oma koerale söögiks või söögi kõrvale naturaalset (loputamata, kuivatamata jne) magu või leppida sellega, et ta sööbki vahel rohusööjate väljaheiteid.

Meie läbi aegade populaarseim toit on konkurentsitult veis ja magu, mis on ühelt poolt väga äge, sest järjest rohkem koeri saab seda hõrgutist süüa. Aga teisest küljest on see ka veidi muret tekitav, sest nii jääb koera toidulaud üsna ühekülgseks. Et seda ei juhtuks, on meie tootevalikus purustatud magu, mida saad kombineerida ka kõikide teiste meie toitudega või vahel ka täitsa eraldi oma koerale pakkuda.

PS! Magu on üsna “aromaatne”, aga ära lase ennast sellest segada, see peabki nii olema 🙂