Kodumaine kilu kui kalade lipulaev

Kalal peaks olema oluline roll nii inimese kui ka koera toidulaual, aga milline kala ja millise päritoluga? Jätame meie enda toidulaua hetkel kõrvale ja käime kala teema koera toidulaua vaates põgusalt läbi.

Kala jõuab toidulauale kas kasvandusest või vabast veest. Kasvanduse kala on enamasti oma vabavee kolleegist soodsama hinnaga, aga paraku on tema kasva(ta)misse panustatud ka üsna palju “dopingut” ehk kasvuhormooni jt medikamente. Vabavee kala tuleb käia kuskil püüdmas, tema kätte saamine on natuke loterii ning see viib hinna üles. Samas ei ole temas sellisel hulgal keemialabori jääkprodukte.

Miks kasvanduse kala kasvuhormoonid inimest väga ei mõjuta, aga koeratoidu puhul on see oluline? Sest koeratoidus ei kasutata punase kala fileed, aga kasutatakse hoopis päid ja supikogusid, mis mõlemad sisaldavad arvestatavas koguses luid, kuhu kõik manustatud asjad ladestuvad. Samuti on suured merekalad tavalislet rohkem saastunud organismidega, kui väiksemad kalad, sest süües väiksemaid, muutub kahjulike ainete kontsentratsioon suuremaks.

Seepärast kasutame Free Spirit Paws toortoitudes väikseid kalu, kes on püütud vabast veest. Kui meie toortoitude kilule kodukoha silt külge panna, siis võib neid üsna julgelt saarlasteks nimetada – püütud on nad Saaremaa kalurite poolt Läänemerest. Lisaks saame kilu puhul kasutada ära terve kala, nad lähevad toortoitu kogu täiega, puhastamata. See tähendab, et koera vaates on tegemist nn terve saakloomaga, mille puhul saab ära süüa kõik osad, kaasa arvatud pea, silmad, sisikonna ja luustiku.

Kilu kasulikkuse võtab hästi kokku järgnev mõte:

«Eesti traditsioonilised püütavad kalaliigid kilu ja räim on aga toitaineliste omaduste poolest kalade lipulaevad! Kilus on valku peaaegu samapalju kui lõhes, samas sisaldab kilu eriti väärtuslikke polüküllastamata rasvhappeid – omega-3 ja omega-6 – ligi kaks korda rohkem kui lõhe. Kohalik kilu ja räim on oluliste vereloomele ja ainevahetusele kasulike vitamiinide – B12 ja E – allikas.» toonitas Kalamajandusosakonna turukorralduse ja kaubanduse büroo peaspetsialist Kristi Ilves (Postimees 4.3.2013)

Kui kasutad sooduskoodi kilu23, on augustis kiluga toortoidud (kilu kanaga ja kilu veisega) ning purustatud kilu meie e-poes Sinule 10% soodsamad. Poodi saad siit.