Soojade ilmadega kasuta kanaga toortoitu

Koerte toite selekteeritakse üldiselt peamise valguallika järgi ning seda nimetatakse maitseks, mis on kahtlemata õige, kuid ühekülgne käsitlus. Hoopis olulisem on teada, et erinevat tüüpi loomsed (lihalised) valgud seeduvad erinevalt ning ka nende energiasisaldus on erinev. Selles postituses võtame vaatluse alla meie kanaliha sisaldavad toidud.

Kanavalk on koerale üks lihtsamini seeditavaid ja omastatavaid valke. Selle tõttu on see väga levinud valik noortele koertele, kellel on suurem energiavajdus ja ka toortoiduga alustamisel, sest kanavalk seedub kergesti ja aitab organismil lihtsamini toortoidu jaoks õige mikrobioloogia taastada.

Toidu kiire ja kerge seedumine on oluline ka äärmuslikes ilmastikuoludes ehk kuumas ja külmas. Külmas on vaja kasutada energiat keha soojas hoidmiseks ja kuumas jahutamiseks, kummalgi juhul pole hea seda liigselt seedimisele kulutada. Seetõttu soovitame kanaga toitusid ka soojadeks suvepäevadeks.

Kuuma ilmaga ära pelga külmunud toidu serveerimist, sest koer saab ennast jahutada peamiselt käppapadjandite ja suu limaskestade kaudu. Nii et “jäätis” on suu ja keele jahutamiseks väga hea valik. Meie toortoit on vormitud selliselt, et see oleks kergesti näritav ka külmununa (ei ole survega kokku pressitud), mis oluliselt soodustab selle “jäätisena” kasutamist.

Teine oluline koht, lisaks valkudele, on luude tervis ehk kaltsiumi osakaal. Kaltsium on eriti vajalik just noortele koertele, alates hammaste vahetusest kuni kõrguse täis kasvamiseni. Meie kasutame toidu valmistamisel nii kanakaelasid kui ka -selgasid, mis mõlemad sisaldavad luid. Samas ei pea kartma luutükke toidus, sest meie lihahunt suudab need luud nii peeneks teha, et toitu käe vahel katsudes midagi tunda polegi. Levinud veendumise kohaselt võiks koera menüü sisaldada ca 10% luid ja seda me ka kanaga toitude puhul pakume.

Kanaga koos leiab tihti käsitlemist ka allergia teema. Siin tuleb aga väga selgelt vahet teha kuivtoidu kanal ja toortoidu kanal. Kuivtoidus kasutatakse väga sageli mingeid kana komponente (dehüdreeritud valk, rasv jne) ning need kõik on kuumtöödeldud ja ka üsna teadmata päritoluga. Toortoidus seevastu kasutatakse kanast saadud terviklikke tükke, kus kõik valgud-rasvad koos. Lisaks sellele on meie toortoidus kasutatav kana ainult inimtoidu kvaliteediga ja ka kodumaist päritolu. Viimane annab praegu selle kindluse, et neid kanu pole kasvatatud antibiootikumide peal, mida aga ei saa öelda import-toodete puhul. Teame paljusid koeri, kes on allergilised kuivtoidu kanale, kuid samu reaktsioone ei teki toortoidu puhul. Nii et väikese kogusega katsetamine on igati mõistlik.