Kuidas toortoiduga alustada?

Iga uuega alustamine tundub eemalt vaadates kui mitte võimatult keeruline siis vähemalt äärmiselt ebamugav ja harjumatu. Samas kui juba esimene katsetus tehtud, tulevad teine ja kolmas juba kordades kergemalt järgi ning tee uuele harjumusele on oma sillutise saanud. Kirjutan siinkohal toortoiduga alustamise teema selliselt lahti nagu mina seda näen ja väga paljudele juba ka selgitanud olen.


Kui palju toitu anda?


Esmalt on hea teha pisike eeltöö: panna kirja lemmiku kehakaal ja tuletada meelde tema vanus. Mõlemad on vajalikud eeldatava koguse arvutamisel. Täiskasvanud koera soovituslik päevane toidukogus on 1,5-3% kehakaalust. Kutsikate puhul kasutatakse järgnevat loogikat: 3-6 kuud: 5-6% kehakaalust, 6-12 kuud: 4-5% kehakaalust. Arvutamise loogika on järgmine: kehakaal(kg) x 0,015(kuni 0,03) ning tulemuseks on päevane toidukogus kilodes. Täpne kogus, nagu iga toidu (ka kuivtoidu) puhul selgub alati katsetades, sest iga lemmik on ainulaadne ning ainulaadne on ka tema organism. Loomulikult on rahulikul päeval toidu vajadus pigem väiksem ja äreval/põneval/aktiivsel päeval suurem. Tasub meeles pidada, et suurem toidu vajadus võib püsida veel paaril päeval pärast ärevat/põnevat/aktiivset päeva. Täpset energiakulu mõõta ja sellest lähtuda on koera puhul peaaegu võimatu, seda seepärast, et me ei suuda adekvaatselt tajuda tema stressihormoonide taset, mis võib olla väga kõikuv, ja sellest tulenevalt ei suuda me ka sinna kulutatavat energiahulka hinnata. Lisaks pole koeral liikumise ajal spordikella ja pulsivööd, mida me inimestena nii sageli kasutame, ja isegi need abivahendid annavad enamasti väga küsitava väärtusega tulemusi.


Kuidas töödeldud (kuivtoit, konservid jne) toidult toortoidule üle minna?


Siin vajab koera organism tavaliselt ca nädala pikkust üleminekuperioodi, sest mao happelisus ja soolte mikrofloora peavad (taas)kohanema loomuomase toiduga ning töödeldud toiduga kaasnenud muutused ennistama. Klassikaline soovitus on anda üle ühe söögikorra toortoitu ja seda toitu, mida koer siiani söönud on. Ei ole ka haruldased korrad, kui harjumatu toit esimesel korral kas üles tagasi tuleb või kõhu lahti teeb. Sellest ei maksa ennast heidutada lasta, anna lihtsalt koerale 1-2 päeva „puhkust“ ja jätka siis jälle üle söögikorra toortoiduga harjutamist. Kindlasti ära sega kuivtoitu toortoiduga! Nagu juba eelnevalt mainisin, eeldavad need 2 väga erinevat seedetrakti sisekliimat ja neid koos andes kannatab emma-kumma seedimine paratamatult. Andes toorest ja töödeldud(kuiva) toitu erinevatel söögikordadel suudab koera seedetrakt saadud toiduga kiirelt kohaneda ja protsess on koera jaoks palju meeldivam. Kui aga juhtub, et koer alguses toortoitu võõrastab, siis tasub proovida seda talle harjumuspärasemaks muuta. Selleks kuumuta toortoitu kergelt kas veega potis või õliga pannil, lase jahtuda ja paku. Alguses võib rohkem küpsusastet anda ja edasi järjest vähem.


Toortoidu nähtavad (ja vähem nähtavad) eelised

Omanikud, kes oma koera tagant igapäevaselt koristavad, märkavad koheselt rooja koguste märgatavat vähenemist. Tuleneb see sellest, et tootoidust suudab koer oluliselt rohkem omastada ja seega väljub vähem „ülejääke“. Järgmiste asjadena muutub karvkate visuaalselt ilusamaks ja käe all meeldivamaks, tihti kaovad ka naha ja limaskestadega seotud mured, kui neid on olnud. Vähem märgatav, aga mitte vähem oluline, on koera elukvaliteedi märgatav tõus, kiirem seedeprotsess, mis jätab rohkem ressursse muudeks tegevusteks ning muidugi ka parem tuju. Veel ühe punktina toon välja toortoidu naturaalse niiskuse sisalduse, mis on üldiselt kuskil 65-75% juures. See tähendab, et Sinu koer peab jooma vähem vett, et oma organismi vedelikukogus õige hoida. Paljud koerad on aga nigelad joojad, mis tähendab kuivtoidu puhul, et nad elavad pidevad vedeliku defitsiidis. Toortoit aitab kenasti ka seda muret kas siis lahendada või hoopis ennetada. Viimaks veel selline punkt, et toortoidul olev koer talub paremini ka igasugu kõikumisi toidus, näiteks uusi maiusi, mida tahad trennis kasutada.


Millist toortoitu valida?


Päris õige ja loomuomane söök koertele saab olla vaid kas värskel või külmutatud kujul. Värske on ilmselt kõigi jaoks loogiline, aga miks külmutatud? Sest väga paljud koerad on ajalooliselt elanud inimesega just külmadel aladel ja läbi kümnete tuhandete aastate ei soojendanud keegi neile sööki ning nad sõid ikkagi peamiselt seda, mis inimesest üle jäi. Värske ja külmutamata toidu säilitamine (inimese jaoks normaalses olekus) on üsna keerukas ja ühelgi juhul ei säili selline asi eriti kaua. Külmutatud toit seisab aga kordades kauem ning selle saab serveerimise ajaks ka kenasti üles sulatada, nii et enamik valmiskujul toortoitu on just külmutatud olekus. Edasi saab valida koostisosade järgi. Kindlasti ei tohiks kvaliteetsesse toortoitu olla lisatud vitamiine ja minerale, need saab väga edukalt tasakaalu laia organbaasiga. Järgmiseks ongi mõistlik vaadata, milliseid siseorganeid üldse on antud toidus ja kui on ära toodud, siis ka nende osakaalud. Oluline on teada ka seda, kas konkreetses toidus on sees luulist materjali ja/või kõhre – need on väga olulised kaltsiumi ja kollageeni allikad. Kui neid pole, tasub paar korda nädalas midagi kondist juurde anda(kanakael, kalkunikael, veise- ja lambaribid jne). Kui need asjad on selgeks tehtud, siis saab valida maitset/valgu allikat. Üldreeglina on lindude valgud kergemini omastatavad ja mida suuremaks läheb loom, seda keerukamaks ka valgu struktuur. Hea on iga mingi aja, ütleme kuu, tagant vahetada maitset ehk põhilist valguallikat. See tagab võimalikult mitmekesise toidulaua. Taimset osa võiks toidus olla kuni 25%, aga seda on mõistlik ise juurde segada. Miks? Sest suurem osa head taimset materjali reageerib loomsega ja tulemuseks on kiire toidukvaliteedi langus. Esimeste taimsete lisanditena soovitame kasutada hapendatud asju, näiteks hapukapsast. Hapendatud asjad matkivad kõige paremini rohusööjast saaklooma sisikonnas sisalduvat ning on väga head ensüümitootmise aktiveerijad koera soolestikus. Taimne osa koera menüüs ei ole hädavajalik, aga on pigem mõõdukalt soovituslik, küll aga ei saa koera toita ainult lihaga, teatud hulk organeid PEAB menüüs sisalduma.


Ja nüüd mine kööki ning serveeri oma koerale loomuomane toidukord. Tema on Sulle selle eest südamest tänulik!